Konutlar , fabrikalar eğitim ve sağlık tesisleri vb. binalarda , bina içerisinde olası bir yangın tehlikesine karşı duman veya aleve duyarlı olan yangın sensörleri ve bu sensörlere bağlı yangın kontrol panelinin koordineli şekilde çalışmasını kapsar.Sistem genel olarak otomatik uyarı vermesi için tasarlanmıştır,ayrietten sistem yangın ihbar butonlarına (kırbas) basarak da çalışır.Her iki durumda da sistem çalıştığında sisteme bağlı yangın sirenleri hem sesli hem de görsel olarak alarm durumuna geçer.Amaç tüm binalarda, yangını başlangıç aşamasında fark edip gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır.
Yangın algılama sistemleri, bu bilginin alınma prensibine göre ikiye ayrılır ;
Konvansiyonel (Klasik) Yangın Algılama ve İhbar Sistemleri ;
Sistem kurulduğu binada en fazla 30 adet detektör bağlantısı ile bölgelere ayrılır.2 veya 16 Bölgeye kadar paneller bu sistemi desteklemektedir.Her bir bölge panel üzerinde (zone) olarak takip edilir.Bölgeler kurulum yapılırken projelendirilir ve panel üzerinde mahal'leri belirtilir.Örneğin sistem çalıştı ve panel üzerinde 3 nolu zone yangın alarmı vermektedir.( 3.kat ) Kontrol eden kişi 3.katta yangın tehlikesinin 3.katta olduğu bilerek gider ve müdahale eder.Sistemde yangın dedektörleri ve yangın ihbar butonları tek bir hat üzerinde ,yangın sirenleri ayrı bir hat üzerinde bağlanır Sistemin bağlantı şeması aşağıda belirtilmiştir.
Analog Adresli Yangın Algılama Sistemleri:
Adresli sistemlerde algılama elemanlarının bağlandığı loop (döngü) hatları mevcuttur. Loop hattının sayısı ve kablolama mesafesi kullanılan panele bağlıdır. Bir loop hattına 125 tane adresli eleman (dedektör, buton) bağlanabilir. Loop'ta bulunan algılama elemanları kendi içerisinde bölgelere ayrılabildiği gibi her bir algılama elemanı üzerinde barındırdığı adresleme switch’i sayesinde panel tarafından bireysel olarak algılanabilir. Yani herhangi bir dedektör algılama yaptığında dedektörün yeri bireysel olarak panel üzerinden tespit edilebilir. Konvansiyonel sistemler ve adresli sistemler uygulama yerlerine göre seçilip boyutlandırılmaktadır. Bünyesinde az sayıda algılama elemanı barındıran sistemler için konvansiyonel elemanlar yeterli olmakta ve ucuz çözümler sunmaktadır.
Test ve Bakım:
Kullanıcı düzenli olarak aşağıdaki test ve bakımları gerçekleştirmelidir. Sistem devamlı olarak test edilmelidir ve gerekli servis hizmetleri verilmelidir.
Haftalık Testler:
Reset düğmesine basarak panel susturulduğunda tüm göstergelerin çalışıp çalışmadığına bakınız ve dahili sirenin çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Yangın alarmını test etmek için bir yangın ihbar butonunu açarak panelin ikaz vermesini sağlayınız. Sirenlerin çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz. Yangın alarm panelini resetleyiniz. Her bir bölge en az üç ayda bir test edilebilecek şekilde her hafta dönüşümlü olarak bir bölge seçiniz. Ayrıca her bir test için farklı bir yangın ihbar butonu ve siren kullanınız. Bu şekilde dönüşümlü olarak tüm yangın ihbar butonları test edilecektir. Yangın ihbar butonlanın ve dedektörierin yerleşimini gösteren bina planının olması gerekmektedir. Yapılan bu testler düzenli olarak kayıt edilmelidir.
Üç Aylık Periyotla Yapılan Test:
Tüm kayıtlan kontrol ediniz. Herhangi bir noktadaki yangın ihbar butonunu açarak sistemi çalıştırınız. Bataryaları kontrol ediniz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Konvansiyonel yangın algılama sistemlerinde, korunan alanın bölgelere ayrılması, yangın kaynağının kesin olarak tanımlanması açısından önemlidir. Bu nedenle;
* 300 Mden az olan yerlerde bir kat bir bölge olarak seçilmelidir.
" Bir bölge maksimum 300 Mlik bir alanı kontrol altına almalıdır.
• Merdiven ile ayrılan yerler ayrı bir bölge olarak seçilmelidir.
* Remote LED diye tanımlanan ikaz lambaları dedektöderin koruma alanlarından maksimum 30 metre uzakta olmalıdır.
Analog adreslenebilir sistemlerde ortam koşullarının tanıtılabilmesi yanlış alarm olasılığını minimuma indirmektedir. Ayrıca hangi dedektörden alarm geldiği panel üzerinden gözlemlenebilindiğinden, yangının kaynağının kısa sürede bulunması ve müdahele edebilmek mümkün olmaktadır. Hata/hatalar meydana geldiğinde analog izolatörler kullanarak döngüyü bölgelere ayırıp kaybolabilecek koruma alanının minimuma indirilmesi mümkün olmaktadır. Böyiece hatanın meydana geldiği bölge izole edilerek diğer bölgelerin çalışması engellenmiş olmaktadır. Konvansiyonel sistemlerde bölgeler birbirinden ayrı devreler olduğundan bir bölgede gelen hata, o bölgenin tümünün çalışmasını engellemektedir.
Yangın Algılama ve ihbar Sistemleri Bileşenleri :
Yangın Algılama ve ( Alarm ) Paneli
Optik Duman Dedektörü
Isı Dedektörü
Duman + Isı Dedektörü ( Kombine )
Yangın İhbar Butonu
Elektronik Flaşörlü Siren
Hava Örnekleme Sistemi
Kablo Tipi Sıcalık Dedektörü
Işın Tipi Beam Dedektörü
İzleme ve Kontrak Modülleri
Grafik İzleme Yazılım